top of page
  • Writer's picturePanagiotis Barbarigos

Tο NLP Coaching και η Δύναμη του Υποσυνείδητου Νου!

Ας μιλήσουμε για το NLP Coaching και τη δύναμη του Υποσυνείδητου Νου!

Τo Coaching και οι διάφορες παραλλαγές του, ακούγονται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό και δίκαια έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση που του αξίζει στη συνείδηση του κόσμου ο οποίος όσο το γνωρίζει τόσο περισσότερο το αποδέχεται και το αγκαλιάζει.


Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που λαμβάνω στο inbox μου καθημερινά ενώ ταυτόχρονα ενώνει τα κομμάτια ενός puzzle που ίσως να δημιουργεί σύγχυση στο περισσότερο κόσμο που έχει μπει σε διαδικασία να ψαξίματος αλλά έχει χαθεί από την πληθώρα των διαθέσιμων συστημάτων και μεθοδολογιών. Η μεθοδολογία στην οποία εστιάζει το άρθρο είναι σαφώς το NLP Coaching.


Θα ξεκινήσω το άρθρο με μία ξεκάθαρη δήλωση γιατί τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά δημόσια:


Το Coaching ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ούτε καμία άλλη μορφή ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!


Ο Coach δεν είναι θεραπευτής / Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχοθεραπευτής. Συνήθως είναι εκπαιδευμένος να αναγνωρίζει αν υπάρχει κάποιο θέμα που χρήζει άλλης ειδικότητας για να το παρεπέμψει στον κατάλληλο επαγγελματία.


Ποια είναι η θέση του NLP Coaching στη μεγάλη εικόνα της Προσωπικής Ανάπτυξης?

Μιλώντας από δύο θέσεις, αυτή του NLP Coach αλλά και από αυτή του ανθρώπου που βαδίζει το μονοπάτι της προσωπικής ανάπτυξης εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες συνειδητά και σε όλο του το εύρος, η προσωπική ανάπτυξη έχει πολλά επίπεδα, στάδια και «υφές». Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα από προσεγγίσεις και μεθοδολογίες.


Κάποια, άλλα όχι όλα, απο τα στάδια ή τα επίπεδα της προσωπικής ανάπτυξης είναι και τα παρακάτω:


Κάποιες στιγμές χρειάζεται η θεραπεία γιατί το τραύμα είναι αυτό που υπερκαλύπτει τα πάντα,

κάποιες φορές απλά χρειάζεται συμμάζεμα και καθάρισμα των σταχτών που άφησε μέσα μας μία μεγάλη εσωτερική κατάκτηση, για να ακολουθήσει αξιολόγηση της κατάστασης,

κάποιες φορές χρειάζεται παιχνίδι για την απόλαυση και τη χαρά,

Άλλες φορές όταν το σκάψιμο στο παρελθόν είναι επίπονο ή έχει κουράσει είναι ώρα για μελλοντικό σχεδιασμό,

κάποιες φορές που η συνειδητή προσέγγιση βρίσκει εμπόδια, έρχεται η ώρα για εργασία με το μη συνειδητό νου.

κάποιες απλά χρειαζόμαστε διακοπές και παύση από κάθε δραστηριότητα!

κάποια στιγμή έρχεται η ώρα για ενεργειακές, συμπαντικές και πνευματικές αναζητήσεις!

Η λίστα είναι στην κυριολεξία ατελείωτη και συχνά στους ανθρώπους που συνοδεύω στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής λέω:


«…να ακούτε τακτικά της ανάγκες σας και να αλλάζεται μεθοδολογίες αν αυτό χρειαστεί. Η μακροχρόνια δέσμευση είναι σε εσάς και στην ανάπτυξή σας, όχι σε μεθοδολογίες και επαγγελματίες…»


Τι είναι το NLP Coaching και πως διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μεθοδολογίες?

Το NLP Coaching είναι στην ουσία Coaching με τα εργαλεία και τις αρχές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού ή NLP. Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθοδολογίες προσωπικής ανάπτυξης με μεγάλο εύρος εφαρμογών σε προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο ( …στην πράξη δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε αυτά τα δύο, στη βάση τους όλα είναι προσωπικά!).


Συγκρινόμενο με την πλειοψηφία των υπόλοιπων μεθοδολογιών, ξεχωρίζει γιατί εργάζεται απευθείας με το μη συνειδητό νου, με πολλά εργαλεία και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί και Ύπνωση όπου απαιτείται.


Αυτό το χαρακτηριστικό το κάνει μία απίστευτα απλή & αποτελεσματική μέθοδο για τη δημιουργία μελλοντικών επιθυμητών καταστάσεων που θα ήθελε κάποιος να βιώσει και φυσικά το διαφοροποιεί από το συμβατικό Coaching!


Όπως ίσως να έχετε παρατηρήσει έως τώρα, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «πρόβλημα» και δε γίνεται καμία αναφορά στο παρελθόν και αυτό συνειδητά!


Η λύση για κάθε θέμα βρίσκεται μέσα στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνεται το κάθε θέμα που στην ουσία δημιουργούμε εμείς σε εμάς! O NLP Coach συνοδεύει τον NLP Coachee του καθώς ο δεύτερος αλλάζει/εμπλουτίζει/ απλοποιεί τον χάρτη πραγματικότητας του, ώστε το θέμα του πλέον να μην υπάρχει ή να έχει μεταβληθεί σε μία κατάσταση που ευνοεί τον NLP Coachee.


Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό στην πράξη:


Η αλλαγή μίας πεποίθησης με το NLP Coaching και τη δύναμη του υποσυνείδητου νου, όπως για παράδειγμα το:


«…κάθε φορά που συναντώ κάποιο εμπόδιο, σκέφτομαι πόσο χρόνο και ενέργεια θα χάσω»


σε


«…κάθε φορά που συναντώ κάποιο εμπόδιο, σκέφτομαι τις δεξιότητες που θα αποκτήσω αν το λύσω και πως θα νιώσω δυνατότερ@»


Μπορεί να κάνει απίστευτη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου, έτσι δεν είναι?


Το NLP Coaching εξετάζει το παρών και το επιθυμητό μέλλον, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παρελθοντικά γεγονότα για άντληση πληροφοριών και έμπνευση για όλα θέλει να πετύχει στο μέλλον, σε αντίθεση με μορφές Θεραπείας που συνοδεύουν τον θεραπευόμενο, καθώς αυτός τα τακτοποιεί μέσα του.


Γιατί η εργασία με τον Υποσυνείδητο Νου υπερέχει?

Μία συνήθεια η οποία αντέχει στο χρόνο, συμβαίνει αυτόματα, είτε είναι επιθυμητή είτε όχι. Οι αυτόματες συμπεριφορές ξεκινούν και είναι το εξωτερικευμένο αποτέλεσμα μίας σειράς εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες εδράζουν στο Υποσυνείδητό μας. Τo NLP Coaching έχει ως αντικείμενο ακριβώς αυτές τις εσωτερικές διαδικασίες και πως η μία αλληλοεπιδρά με τις άλλες.


Σε αντίθεση με τον συνειδητό νου που είναι αργός, μικρός σε χωρητικότητα και παρουσιάζει πολλές αντιστάσεις, ο υποσυνείδητος νους είναι ατελείωτος σε μέγεθος, αντιδρά αστραπιαία και δεν παρουσιάζει μεγάλες αντιστάσεις αρκεί η επικοινωνία μαζί του να γίνεται σωστά και με κάποιους κανόνες!


Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι ότι δεν αναγνωρίζει την άρνηση, οπότε αρνητικές οπότε οι φράσεις:


Δεν θα φάω αυτό το γλυκό…


και


…θα φάω αυτό το γλυκό….


έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα …οπότε φροντίστε να το απολαύσετε!


Όπως ίσως να καταλαβαίνετε, η γλώσσα είναι ίσως το πιο σημαντικό από τα εργαλεία προγραμματισμού του υποσυνείδητου νου όπως επίσης και οι 5 αισθήσεις ως τα κανάλια εισόδου της πληροφορίας στις πολλαπλές εγκεφαλικές μας δομές.


Τι σχέση έχει η Ύπνωση με το NLP Coaching?

Η ύπνωση είναι ένα από βασικότερα εργαλεία στην φαρέτρα του NLP Coach καθώς είναι μία φυσική διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία με τον υποσυνείδητο Νου. Είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου, κατά την οποία ο υπνωτιζόμενος διατηρεί τον πλήρη έλεγχο, απλά μειώνονται οι αντιστάσεις του συνειδητού νου και γίνεται η εργασία πιο εύκολη.


Ενώ στις ταινίες και σειρές παρουσιάζεται ως μία μέθοδος ελέγχου του νού, η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζεται καθώς ο υπνωτιζόμενος αν δεν θέλει, δεν θα υπνωτιστεί!


Ο NLP Coach με τη χρήση ελαφρών ή μέσων επιπέδων ύπνωσης (…trance states…), μπορεί γρήγορα και σχετικά εύκολα, να βοηθήσει τον NLP Coachee του να πετύχει μία αλλαγή συμπεριφοράς, να αποκτήσει πρόσβαση σε χαρακτηριστικά όπως η αυτοπεποίθηση, η ηρεμία και η ψυχραιμία, να τον βοηθήσει να πάρει απαντήσεις για ένα θέμα που το απασχολεί ή και να προετοιμαστεί νοερά για ένα μελλοντικό γεγονός πχ έναν αγώνα, ένα διαγώνισμα ή μία συνέντευξη κλπ.


Τελικά γιατί και πότε να επιλέξω το NLP Coaching από το απλό Coaching και τις λοιπές μεθοδολογίες?

Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι να ανακαλύψεις τον εαυτό σου ξανά, μέσα από ένα φρέσκο και συναρπαστικό Mindset και να δημιουργήσεις το μελλοντικό σου εαυτό, φυτεύοντας σήμερα τα σποράκια που χρειάζονται για το αύριο που ονειρεύεσαι.


…αν θέλεις να αλλάξεις συνήθειες και να διατηρήσεις τις νέες,


…αν θέλεις να εμπνευστείς από επιτυχίες και ευχάριστες στιγμές του παρελθόντος, να διδαχθείς από αυτές και να τις αναπαράγεις συστηματικά… εσύ χωρίς τη μακροχρόνια συμβολή κάποιου επαγγελματία…


…αν θες να δημιουργήσεις από την αρχή έναν νέο χάρτη πραγματικότητας για εσένα και να τον ζήσεις όπως εσύ επιθυμείς…


…αν συμφιλιώθηκες ή αποδέχτηκες τα φαντάσματα του παρελθόντος και τώρα θέλει να αξιοποιήσεις τα μαθήματά τους για να κτίσεις το μέλλον σου όπως εσύ το επιθυμείς…


…αν θαυμάζεις κάποιον και θα ήθελες να αποκτήσεις και εσύ κάποιες από τις χαρακτηριστικές του συμπεριφορές…


… αν στο μέλλον έχεις μία εκδήλωση ή υποχρέωση και σε προβληματίζει η απόδοσή σου…


…αν απλά θέλεις να γίνεις κοινωνός ενός διαφορετικού και ευέλικτου τρόπου σκέψης και να βγεις από μία κατάσταση στασιμότητας…



Τότε το NLP Coaching είναι μία μεθοδολογία που είναι να εξετάσεις και που πιθανότατα θα επιλέξεις!

bottom of page