top of page
  • Writer's picturePanagiotis Barbarigos

NLP Coaching: Γεφύρωσε το κενό ανάμεσα σε αυτά που σκέφτεσαι και σε αυτά που τελικά πράττεις!

Updated: Jul 1, 2023


Περνάς πολύ καιρό μέσα στο κεφάλι και τις σκέψεις σου, με αποτέλεσμα να παραλύεις?

Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αλλά όχι το πώς να το κάνεις?

Έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για το παρελθόν σου αλλά δεν ξέρεις πως να προχωρήσεις?


Βρέθηκα και εγώ στην ίδια θέση πριν 10 χρόνια και το NLP Coaching ήταν η διαφορά που εκανε τη διαφορά & τα άλλαξε όλα για εμένα!


“ Πριν απο σχεδόν μία δεκαετία και έχοντας ήδη άλλη μία δεκαετία Ψυχοθεραπείας στην πλάτη μου, βρέθηκα σε αδιέξοδο...


Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι καλός μαθητής... Δίνομαι πραγματικά σε αυτό που επιλέγω να κάνω... μου δίνουν ένα και γυρίζω πίσω 10 ή και 100...


Το ίδιο έκανα επι 10 χρόνια από εκείνη την ημέρα που κατάφερα στην κυριολεξία, να συρθώ μέχρι τον καναπέ του Θεραπευτή.


Μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα το κεφάλι μου να παραλύει και να κατακλύζεται απο μία αδιαπέραστη ομίχλη που εξαφάνισε τα πάντα... ή για να είμαι ειλικρινής όχι ακριβώς τα πάντα γιατί κάθε φόβος και ανασφάλεια που υπήρχε εκεί, τώρα μέσα στην ομίχλη έμοιαζε με τέρας έτοιμο να με κατασπαράξει...


Τότε συνειδητοποίησα τα παρακάτω:


  • Είχα καταφέρει όλα αυτα τα χρόνια με την εξαίρετη θεραπεύτρια μου να πάρω αμέτρητες απαντήσεις στα θέματά μου, αλλά δεν ήξερα τι να τις κάνω.

  • Ένιωθα θυμό, λύπη αλλά και φόβο για το ότι ίσως δεν θα καταφέρω ποτέ να ξεπέρασω όλα όσα έγιναν στο παρελθόν.

  • Αισθανόμουν ότι είχα μείνει πολύ παραπάνω στο παρελθόν από ότι χρειαζόταν με αποτέλεσμα τα οφέλη της εργασίας με τον εαυτό και το βάρος όλων ήταν εκεί, να ισορροπούν και αυτό να με διχάζει με επίπονο τρόπο.

  • Αισθανόμουν άρρωστος και η αλήθεια είναι ότι κατά τις τελευταίες συναντήσεις... με ανάγκαζα να πάω.

  • Όλα τα σπουδαία κατορθώματα μου στο παρελθόν, που φευγαλέα περνούσαν απο τη σκέψη μου, είχα αρχίσει να ξεθωριάζουν και έβλεπα ,άκουγα και ένιωθα μόνο τα προβλήματα και αυτό μου άφηνε μία πικρή γεύση στο στόμα ...τη γεύση της ήττας και του τα παρατάω.



Τότε μπήκε στη ζωή μου το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) και σε βάθος χρόνου έκανε μεγάλη διαφορά, δίνοντας λύση σε όλα τα παραπάνω αδίεξοδα.”

Τι είναι o Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)?


Το NLP είναι ένα μοντέλο επικοινωνίας που στόχος του είναι εκτός των άλλων, να δώσει πίσω σε εσένα τα κλειδιά του μυαλού σου και των σκέψεων σου και την ικανότητα εσύ να ορίζεις εσένα, τη ζωή σου και το μέλλον σου.


Για κάποιους επίσης το NLP είναι η τέχνη της των ανθρώπων ψυχή με ψυχή και της εποικοδομητικής επικοινωνία μέσα απο αυτό τον δίαυλο.


Οι ρίζες βρίσκονται στη Γλωσσολογία, την Ψυχολογία και την Ύπνωση και δειλά δειλά εμφανίστηκε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970.


Εκείνη την εποχή η Θεραπεία είχε αποκτήσει Pop Status στις ΗΠΑ. Είχε γινει κάτι σαν χόμπι για τους ανθρώπους της εποχής με αποτέλεσμα να αρχίσει να χάνει τον δρόμο της.


Τοτε ήταν που οι τρείς ιδρυτές του ( Richard Bundler, John Grinder & Frank Pucelik , ) αποφάσισαν να βρουν ποιά ήταν αυτά τα χαρακτηριστικά που έκαναν τους κορυφαίους θεραπευτές ...κορυφαίους. Πως κατάφερναν να είναι τόσο αποτελεσματικοί έστω και αν παρέκκλιναν απο τη θεωρία και τα ως τότε πεπραγμένα.


Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε η προσέγγιση του NLP και μέσα του ενσωμάτωσε όλα τα εργαλεία, δεξιότητες και μοντέλα που παράγουν αποτελέσματα στην πράξη και με βιωματικό τρόπο κάτι που αποδεικνύεται απο το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούσαν οι άριστοι στον τομέα!


Λίγα λόγια για το NLP Coaching

Το Coaching με τις αρχές και τα εργαλεία του NLP εστιάζει στις επιτυχίες του παρελθόντος και τα μαθήματά τους και στόχος του είναι με αυτά, εσύ να δημιουργήσεις ένα μέλλον αντάξιο των ονείρων σου, βάζοντας το πρώτο σου λιθαράκι σήμερα.

Για να το πετύχει αυτό εργάζεται αποκλειστικά σχεδόν με το Υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου, μέσω ελαφριάς Ύπνωσης και αυτό είναι που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του αλλά και τη διάρκεια των αποτελεσμάτων του για εσένα.

Είναι μια πρακτική και βιωματική προσέγγιση η οποία σου δίνει ό,τι χρειάζεσαι για να γειώσεις τις απαντήσεις, τις συνειδητοποιήσεις και τις σκέψεις στο εδώ και τώρα και να τις κάνεις την πραγματικότητά σου.

Ποια είναι η θέση του NLP Coaching στη μεγάλη εικόνα της Προσωπικής Ανάπτυξης?

Μιλώντας από δύο θέσεις, αυτή του NLP Coach αλλά και από αυτή του ανθρώπου που βαδίζει το μονοπάτι της προσωπικής ανάπτυξης εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες συνειδητά και σε όλο του το εύρος, η προσωπική ανάπτυξη έχει πολλά επίπεδα, στάδια και «υφές». Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα από προσεγγίσεις και μεθοδολογίες.

Κάποια, άλλα όχι όλα, απο τα στάδια ή τα επίπεδα της προσωπικής ανάπτυξης είναι και τα παρακάτω:

Κάποιες στιγμές χρειάζεται η θεραπεία γιατί το τραύμα είναι αυτό που υπερκαλύπτει τα πάντα,κάποιες φορές απλά χρειάζεται συμμάζεμα και καθάρισμα των σταχτών που άφησε μέσα μας μία μεγάλη εσωτερική κατάκτηση, για να ακολουθήσει αξιολόγηση της κατάστασης,

κάποιες φορές χρειάζεται παιχνίδι για την απόλαυση και τη χαρά, άλλες φορές όταν το σκάψιμο στο παρελθόν είναι επίπονο ή έχει κουράσει είναι ώρα για μελλοντικό σχεδιασμό, κάποιες φορές που η συνειδητή προσέγγιση βρίσκει εμπόδια, έρχεται η ώρα για εργασία με το μη συνειδητό νου.

Κάποιες απλά χρειαζόμαστε διακοπές και παύση από κάθε δραστηριότητα!

Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα για ενεργειακές, συμπαντικές και πνευματικές αναζητήσεις!

Η λίστα είναι στην κυριολεξία ατελείωτη και συχνά στους ανθρώπους που συνοδεύω στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής λέω:


«…να ακούτε τακτικά της ανάγκες σας και να αλλάζεται μεθοδολογίες αν αυτό χρειαστεί. Η μακροχρόνια δέσμευση είναι σε εσάς και στην ανάπτυξή σας, όχι σε μεθοδολογίες και επαγγελματίες…»


Τι είναι το NLP Coaching και πως διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μεθοδολογίες?

Το NLP Coaching είναι στην ουσία Coaching με τα εργαλεία και τις αρχές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού ή NLP. Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθοδολογίες προσωπικής ανάπτυξης με μεγάλο εύρος εφαρμογών σε προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο ( …στην πράξη δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε αυτά τα δύο, στη βάση τους όλα είναι προσωπικά!).

Συγκρινόμενο με την πλειοψηφία των υπόλοιπων μεθοδολογιών, ξεχωρίζει γιατί εργάζεται απευθείας με το μη συνειδητό νου, με πολλά εργαλεία και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί και Ύπνωση όπου απαιτείται.

Αυτό το χαρακτηριστικό το κάνει μία απίστευτα απλή & αποτελεσματική μέθοδο για τη δημιουργία μελλοντικών επιθυμητών καταστάσεων που θα ήθελε κάποιος να βιώσει και φυσικά το διαφοροποιεί από το συμβατικό Coaching!

Όπως ίσως να έχετε παρατηρήσει έως τώρα, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «πρόβλημα» και δε γίνεται καμία αναφορά στο παρελθόν και αυτό συνειδητά!

Η λύση για κάθε θέμα βρίσκεται μέσα στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνεται το κάθε θέμα που στην ουσία δημιουργούμε εμείς σε εμάς! O NLP Coach συνοδεύει τον NLP Coachee του καθώς ο δεύτερος αλλάζει/εμπλουτίζει/ απλοποιεί τον χάρτη πραγματικότητας του, ώστε το θέμα του πλέον να μην υπάρχει ή να έχει μεταβληθεί σε μία κατάσταση που ευνοεί τον NLP Coachee.

Το NLP Coaching είναι πολλά περισσότερα από μία απλή στοχοθεσία!

Ίσως να έχεις ακούσει ή διαβάσει ότι το Coaching μπορεί να σε βοηθήσει κυρίως για τη στοχοθεσία.

Αυτο για το NLP Coaching δεν είναι πραγματικότητα καθώς μπορεί και να προσεγγίζει την στοχοθεσία με έναν τρόπο που κάνει την SMART στοχοθεσία να μην είναι και τόσο τελικά...

Το NLP Coaching μπορεί να σε βοηθήσει και εσένα όπως έχει βοηθήσει στην πράξη άλλους ανθρώπους στα εξής θέματα:

  • Θέλεις να μαθεις ποιος/α είσαι, ποιός είναι ο σκοπός της ζωής σου, να έρθεις σε επαφή με τον αληθινό σου εαυτό και να απελευθερωθείς!

  • Θέλεις να απαλλαγεις απο βλαβερές συνήθειες, να κατανοήσεις τι όφελος σου προσφέρουν και να τις αντικαταστήσεις με υγιεινές που σου προσφέρουν το ίδιο όφελος!

  • Θέλεις να βελτιώσεις ή να αποκαταστήσεις την επικοινωνία με τον/την συντρόφο/συζύγό σου και αλλάξεις την προσωπική σου ζωή προς το καλύτερο!

  • Θέλεις να βελτιώσεις την επικοινωνία σου με τα παιδιά ή τους γονείς σου και να τους πεις όλα όσα έχεις μέσα σου!

  • Θέλεις να βάλεις σε σειρά έναν στόχο που επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου και τον αναβάλλεις!

  • Θέλεις να απαλλαγείς επιτέλους από εκείνη τη φοβιά που σου στερεί την χαρά και την απόλαυση στη ζωή σου!

  • Θέλεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποιες υγιεινές συνήθειες αλλά όχι μόνο δεν τα καταφέρνεις με τίποτα... αντίθετα επιστρέφεις πίσω στις βλαβερές όλο και πιο έντονα!

  • Θέλεις να βγείς από μία κατάσταση στην οποία είσαι εγκλωβισμένος/η, αλλά το κλουβί είναι ερμητικά κλειστό!

  • Θέλεις να επιλύσεις μία ή και περισσότερες εσωτερικές συγκρούσεις που σε οδηγούν να κάνεις 2 βήματα μπροστά και 3 πίσω και αισθάνεσαι ότι βαδίζεις σε δρόμο ανηφορικό με μεγάλη κλίση!

  • Θέλεις να αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα πίσω στο παρελθόν όπου και ανήκουν και να προχωρήσεις ελεύθερη μπροστά!

  • Θέλεις να μάθεις πως να αποκτάς πρόσβαση στην δημιουργικότητα σου όποτε το χρειάζεσαι και να βγείς οριστικά απο το θολό και ανέμπνευστο τοπίο που είσαι τώρα!

  • Θέλεις να μάθεις να αλλάζεις καπέλα και ρόλους στη ζωή σου δίχως αυτό να σε αδειάζει απο ενέργεια!

  • Θέλεις να μάθεις πως να μπαίνεις στη ροή και να την απολαμβάνεις, όποτε το θελήσεις!

  • Θέλεις να βελτιώσεις την επικοινωνία σου με τον εαυτό σου και τους άλλους και να συνδέεσαι απευθείας με την ψυχή τους!

  • Θέλεις να μάθεις να αναγνωρίζεις τα μοτίβα συμπεριφοράς σου και να τα βελτιώνεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα παραπάνω απο έναν τομείς της ζωής σου!

  • Θέλεις να γίνεις πιο οξυδερκής επαγγελματίας και να ηγείσαι πιο της ομάδας σου αρμονικά και αποτελεσματικά, δίχως να χάνεις τον εαυτό σου!


Αν αυτό που αντιμετωπίζεις δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα ρώτησε με σχετικά με αυτό και πως μπορεί το NLP Coaching να σε βοηθήσει!


  1. (NLP Coaching)Τι είναι ο Υποσυνείδητος Νους και γιατί είναι κλειδί στο να έχεις αποτελέσματα που διαρκούν στον χρόνο στην προσωπική σου ανάπτυξη!

Πολλά γράφονται και ακούγονται για τον Υποσυνείδητο Νου και τη σημασία του στην προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή και σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω αρκετές πληροφορίες για να κατανοήσεις τη σπουδαιότητα του για την καθημερινότητά σου.


Τι είναι ο Υποσυνείδητος Νους.

Υποσυνείδητο, Υποσυνείδητος Νους, Μέτα- συνειδητό, Μέτασυνειδητός Νους.

Όλα τα ονόματα αυτά αναφέρονται στο ίδιο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το Υποσυνείδητο στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμα μπορέσει η επιστήμη να αναγνωρίσει τη θέση του στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κάποιοι θα πούνε ότι είναι το ίδιο με τον Ερπετοειδή εγκέφαλο, κάποιοι θα πούνε ότι ότι είναι απλά διαδικασίες του εγκεφάλου που τρέχουν στο παρασκήνιο δίχως να τις καταλαβαίνουμε, κάποιοι το τοποθετούν γύρω απο το σώμα μας και λίγο μέσα και λίγο έξω απο το δέρμα μας και με τις τελευταίες ανακαλύψεις των Νευροεπιστημών σχετικα με την ύπαρξη πολλαπλών εγκεφαλικών δομών στο σώμα μας , ακούγεται όλο και πιο εντονα ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα εγκεφάλων που εκτείνεται σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Το Υποσυνείδητο ελέγχει τη δημιουργικότητα, την ομιλία, τις αυτόματες διεργασίες του σώματος σου όπως η αναπνοή, την ικανότητα σου να αναγνωρίζεις σύμβολα, τη φαντασία σου, τα συναισθήματα σου και λειτουργεί συνεχόμενα.

Το Υποσυνείδητο έχει το γενικό πρόσταγμα όλου του σώματος και ο σκοπός του ειναι να το προφυλάξει απο κάθε κίνδυνο. Αποκρύπτει τραυματικά γεγονότα μεχρι να είσαι έτοιμος/η να εργαστείς με αυτό οπότε και τα εμφανίζει. Παράγει συνήθειες, είτε υγιείς ειτε όχι, και δεν καταλαβαίνει άρνηση. Κάνει συνδέσεις και συνεχώς συνθέτει νέες συνειδητοποιήσεις για εσένα και επιλέγει πάντοτε να κάνει ό,τι κάνει με τη λιγότερη δυνατή σπατάλη ενέργειας.


Η σκέψη σου δεν ειναι και τόσο συνειδητή όσο πιστεύεις!

Ο ρόλος του Υποσυνείδητου είναι να ελέγχει τα υποσυνείδητα προγράμματά του ανθρώπου. Αυτά είναι αποθηκευμένοι τρόποι αντίδρασης μας στα διάφορα ερεθίσματα που δεχόμαστε και ενεργοποιούνται αυτόματα με το κατάλληλο ερέθισμα.

Τα Υποσυνείδητα προγράμματα είναι αποτέλεσμα μάθησης και δημιουργούνται με διαφόρους τρόπους δίχως να το καταλαβαίνουμε.

Περισσότερο απο το 90% των συμπεριφορών που έχουμε και των αντιδράσεών μας καθημερινά πηγάζουν απο το Υποσυνειδητό μας και δεν τα ελέγχουμε και ένα πολύ μικρό μέρος ειναι συνειδητές και ελεγχόμενες αντιδράσεις από ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζουμε Συνειδητό και σε αυτό έχουμε έλεγχο.

Το Υποσυνείδητο προγραμματίζεται μέσω απο τη φυσική διαδικασία του Νου σου που ονομάζεται Ύπνωση.


Τι είναι η Ύπνωση και πως σε βοηθάει στην καθημερινότητα.

Είμαι σίγουρος ότι στο άκουσμα της λέξης «Ύπνωση» το μυαλό σου πήγε σε κάποια ταινία του Hollywood με το μοχθηρό υπνωτιστή που σκοπό έχει να σε βλάψει και να σου στερήσει την ελεύθερη βούληση!

Η Ύπνωση απέχει πολύ από αυτό που μόλις διάβασες. Είναι ο φυσικός μηχανισμός που συμβαίνει η μάθηση και δίχως αυτόν η ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη και απέραντα κουραστική διότι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε συνειδητά και με προσπάθεια ακόμα και την παραμικρή κίνηση!

Καθημερινά περνάμε αρκετές ώρες σε κατάσταση ύπνωσης για να μπορέσουμε να ζήσουμε δίχως να καταρρεύσουμε.

Χαρακτηριστικά περιπτώσεις που είσαι ύπνωση είναι οι εξής:

  • Όταν οδηγείς: Θυμάσαι και την παραμικρή κίνηση σου? Όχι!

  • Το διάβασμα: θυμάσαι κάθε λέξη που διάβασες? Όχι!

  • Η ακρόαση μουσικής: Θυμάσαι κάθε ήχο ή στίχο? Όχι!

  • Το μαγείρεμα: Θυμάσε κάθε κίνηση που έκανες? Όχι!

  • Η τηλεόραση: Θυμάσαι κάθε μήνυμα? Όχι!


Κάθε συμβάν μέσα στην ημέρα όπου το κάνεις αυτόματα δίχως να σκεφτεσαι και να δίχως να θυμάσαι μετά κάθε λεπτομέρια είναι ένα συμβάν που το εκτελείς σε ύπνωση!


Γιατί η εργασία με τον Υποσυνείδητο Νου υπερέχει?

Μία συνήθεια η οποία αντέχει στο χρόνο, συμβαίνει αυτόματα, είτε είναι επιθυμητή είτε όχι. Οι συνήθειες ξεκινούν και είναι το εξωτερικευμένο αποτέλεσμα μίας σειράς εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο Υποσυνείδητό μας.

Τo NLP Coaching έχει ως αντικείμενο ακριβώς αυτές τις εσωτερικές διαδικασίες και πως η μία αλληλοεπιδρά με τις υπόλοιπες.

Σε αντίθεση με τον Συνειδητό Νού που είναι αργός, μικρός σε χωρητικότητα και παρουσιάζει πολλές αντιστάσεις, το Υποσυνείδητος είναι άπειρος, αντιδρά αστραπιαία και δεν παρουσιάζει μεγάλες αντιστάσεις αρκεί η επικοινωνία μαζί του να γίνεται σωστά και με κάποιους κανόνες!

Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι ότι δεν αναγνωρίζει την άρνηση, οπότε αρνητικές οπότε οι φράσεις:

Δεν θα φάω αυτό το γλυκό…

και

…θα φάω αυτό το γλυκό….

έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα …οπότε φρόντισε να το απολαύσεις γιατί θα το φας ... τώρα ή αργότερα!

Η γλώσσα είναι ίσως το πιο σημαντικό από τα εργαλεία προγραμματισμού του υποσυνείδητου νου όπως επίσης και οι 5 αισθήσεις ως τα κανάλια εισόδου της πληροφορίας στις πολλαπλές εγκεφαλικές μας δομές.

Για το λόγο αυτό, αν έχεις ακούσει ή διαβάσει να προτείνω να επιλέγεις προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιείς όταν σου μιλάς, ό λόγος είναι αυτός: Οι λέξεις προγραμματίζουν συμπεριφορές και οι συμπεριφορές το μέλλον σου!


Τι σχέση έχει η Ύπνωση με το NLP Coaching?

Η ύπνωση είναι ένα από βασικότερα εργαλεία στην φαρέτρα του NLP Coach καθώς είναι μία φυσική διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία με τον υποσυνείδητο Νου. Είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου, κατά την οποία ο υπνωτιζόμενος διατηρεί τον πλήρη έλεγχο, απλά μειώνονται οι αντιστάσεις του συνειδητού νου και γίνεται η εργασία πιο εύκολη.

Ο NLP Coach με τη χρήση ελαφρών ή μέσων επιπέδων ύπνωσης (…trance states…), μπορεί γρήγορα και σχετικά εύκολα, να βοηθήσει τον NLP Coachee του να πετύχει μία αλλαγή συμπεριφοράς, να αποκτήσει πρόσβαση σε χαρακτηριστικά όπως η αυτοπεποίθηση, η ηρεμία και η ψυχραιμία, να τον βοηθήσει να πάρει απαντήσεις για ένα θέμα που το απασχολεί ή και να προετοιμαστεί νοερά για ένα μελλοντικό γεγονός πχ έναν αγώνα, ένα διαγώνισμα ή μία συνέντευξη κλπ.


bottom of page