top of page
Εικόνα συγγραφέαPanagiotis Barbarigos

Υποκειμενικοί Χάρτες Πραγματικότητας: ένα Δυναμικό εργαλείο!

Υποκειμενικοί Χάρτες Πραγματικότητας: ένα Δυναμικό εργαλείο!

Φαντάζεσαι πως θα ήταν αν μπορούσες να αλλάξεις εκκούσια την πραγματικότητά σου?

Αν με έναν «μαγικό» τρόπο μπορούσες να αλλάξεις τη θέση των γραναζιών που κινούν τη ζωή σου και να την μορφοποιήσεις  όπως εσύ επιθυμείς , αλλάζοντας απλά τη διάταξη τους κατά το δοκούν, για να παράγουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη ζωή σου?


...και αν αυτό μπορούσες να το κάνεις κάθε φορά που ένιωθες ή έβλεπες ότι η ζωή σου βρίσκεται σε αδιέξοδο?


Ένα απο τα αξιώματα του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) λέει ότι η Φαντασία είναι ένα άλλο όνομα για τη Μνήμη καθώς και οι δύο λαμβάνουν χώρα στα ίδια κέντρα του εγκεφάλου. Αυτό που φαντάζεσαι ανά πάσα στιγμή, δεν είναι τίποτα άλλο απο «μελλοντικές μνήμες». Μνήμες που έρχονται από παράλληλα κβαντικά σύμπαντα και αν θέλεις να μεταβείς σε αυτά, τα δημιουργείς μέσα σου νοητικά και συναισθηματικά και σύντομα θα τα δημιουργήσεις και συμπεριφορικά, εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές αυτές διεργασίες, στο περιβάλλον. Τα μέσα μεταφοράς προς το Κβαντικό Πεδίο είναι τα Quantum Linguistics του NLP και οι Υποκειμενικοί Χάρτες Πραγματικότητας.


Οι ιδρυτές του NLP Richard Bandler, John Grinder & Frank Pucelik και η ομάδα τους, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μελετώντας τους κορυφαίους στον τομέα τους ( κυρίως θεραπευτές), πρότειναν ένα Μοντέλο Επικοινωνίας (NLP Communication Model), ενώ αργότερα (1990) ο Robert Dilts εισήγαγε τα Νευρολογικά Επίπεδα (Neurological Levels), εμπνεόμενος απο την εργασία του Ανθρωπολόγου Gregory Bateson επάνω στα επίπεδα της μάθησης (Logical Levels of Learning 1972). Με αυτόν τον τρόπο ο όρος Υποκειμενικός Χάρτης Πραγματικότητα μπήκε στη ζωή μας, δημιουργώντας περισσότερες επιλογές , βέλη στη φαρέτρα, του γενναίου ταξιδευτή του Κβαντικού Πεδίου!



Το Θεμελιώδες αξίωμα του NLP “O Χάρτης δεν είναι η Επικράτεια η οποία απεικονίζει” τονίζει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την Υποκειμενικότητα της ζωής. Όπως ένας χαρτογράφος θα προσπαθήσει να απεικονίσει μία περιοχή με ένα ελλειπές αλλά αποτελεσματικό σχέδιο της, έτσι και ο ανθρωπος θα περιπλανηθεί στη ζωή του, μέσα από ένα αντίστοιχο χάρτη που θα δημιουργήσει...


Καθώς ο χαρτογράφος γίνεται πιο επιδέξιος, οι χάρτες του γίνονται πιο περίτεχνοι, πλούσιοι και ακριβείς και πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο να απεικονίσουν τη επικράτεια, αλλά φυσικά δεν τα καταφέρνουν!

Ανάλογα με τη χρήση του χάρτη, αυτός μπορεί να αλλάξει μορφή, χρώματα, να έχει διαφορετικές πληροφορίες ή και να χρησιμοποιεί άλλες τεχνολογίες, για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του!


Ένα άλλο αξίωμα του NLP, έρχεται να απογειώσει το αποτύπωμα των χαρτών πραγματικότητας στη ζωή μας λέγοντας ότι: «...ο πιο ευελικτος συμπεριφορικά άνθρωπος, θα είναι αυτός που θα επηρεάσει τα μέγιστα τα συστήματα στα οποία συμμετέχει...».


Η απόλυτη ευελιξία και η δημιουργία επιλογών απο το πουθενά, είναι ίσως η ουσιαστικότερη συμβολή του NLP στην αποκωδικοποίηση της ζωής μας. Η ερμηνεία μίας κατάσταση ως «Το Προβλημα» συμβαίνει όταν ο άνθρωπος σε αυτή την κατάσταση δεν βλέπει / δεν ακούει / δεν νιώθει ότι υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές και βιώνει ένα αδιέξοδο.


Αλλάζοντας τη διάταξη των γραναζιών του Υποσυνείδητου Νου, είναι σαν να δημιουργείται μία πύλη στο αδιέξοδο που οδηγεί σε ένα άλλο σημείο στο Quantum field όπου υπάρχει συνέχεια... Το τι είδους συνέχεια υπάρχει είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον σχεδιασμό που θα κάνεις στο εδώ και το τώρα για το αύριο, εμπνεόμενος/η απο το παρελθόν.


Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να διαχωρίσουμε μέσα μας την Προσαρμοστικότητα απο την Ευελιξία. Όταν κάποιος προσαρμόζεται, θυσιάζει ένα μέρος του αυθεντικού του εαυτού για να ταιριάξει σε καλούπια, ενώ όταν είναι ευέλικτος, ανακατεύει την τράπουλα, επανεφευρίσκει, αλλάζει «μορφή», όσες φορές θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ώστε να προχωράει ακάθεκτος προς την εκπλήρωση του σκοπού της ζωής του!


Πηγαίνοντας από το Σύμπαν της παραπάνω αλληγορίας σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό της ανθρώπινης ζωής, ένα μικρό παιδί θα βασιστεί στο απλοϊκό σχέδιο που η μικρή του συνειδητότητα θα το οδηγήσει να φτιάξει τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μοντελοποιώντας τους σημαντικούς του ανθρώπους ... και θα το βελτιώνει συνεχώς δοκιμάζοντας το ενδελεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Μέχρι τα 18 έτη (...θεωρητικά, γιατί πρακτικά μπορεί και να μην συμβεί ποτέ...) έχει κατασταλλάξει σε έναν βασικό χάρτη που θα του επιτρέψει να ζήσει ως αυτόνομος ενήλικας τη ζωή του, τον οποίο θα καταλήξει να βελτιώνει συνεχώς μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει το ταξίδι του για την επόμενη διάσταση και ενσάρκωση.


Τί περιλαμβάνει ένας Υποκειμενικός Χάρτης Πραγματικότητας (ΥΧΠ);

Το NLP με τα μοντέλα που αναφέρθηκαν παραπάνω προτείνει ότι ένας ΥΧΠ αποτελείται απο διάφορα επίπεδα στα οποία οργανώνονται οι αισθητηριακές πληροφορίες, τα οποία όταν και ευθυγραμμιστούν καταλλήλως, παράγουν ένα ματριξ  το οποίο ονομάζεται Υποκειμενικός Χάρτης Πραγματικότητας. Η ευθυγράμμιση είναι ιδανική, όταν οι πληροφορίες των κατώτερων επιπέδων, οργανώνουν και στηρίζουν αυτές των ανώτερων. Στην αποθήκευση και οργάνωση της αισθητηριακής πληροφορίας στον Υποσυνείδητο Νου συμμετέχουν και μία σειρά απο γενικά φίλτρα τα οποία είτε:


Διαγράφουν τις αισθητηριακές πληροφορίες για οικονομία χώρου,

Γενικεύουν τις αισθητηριακές πληροφορίες και δημιουργούν κανόνες,

Διαστρεβλώνουν τις αισθητηριακές πληροφορίες για διαφόρους άλλους λόγους.

 

Αυτά προσδίδουν μία διαφορετική χροιά στις πληροφορίες, νοηματοδοτώντας τις με ποικίλους τρόπους.





 

 Άλλα πιο Advanced φίλτρα που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι:

Η γλώσσα, τα Μεταπρογράμματα (το Software του εγκεφάλου), οι μνήμες, οι αποφάσεις που έχουν προηγηθεί, οι αξίες, οι πεποιθήσεις και οι στάσεις απέναντι στη ζωή του ανθρώπου καθώς ο τρόπος που αναπαριστά μέσα του τον χρόνο, τον χώρο, την ύλη και την ενέργεια.

Όλα τα παραπάνω φίλτρα, κινητοποιούν το αμφίδρομο σύστημα: Σκέψη-Συναίσθημα- Συμπεριφορά το οποίο οδηγεί τη διάδραση μας με τη ζωή και τους άλλους ανθρώπους.

Ένας πιο απλός και χρηστικός τρόπος να προσεγγίσουμε τη δημιουργία ΥΧΠ είναι το μοντέλο των Νευρολογικών Επιπέδων του NLP όπως προτείνεται απο τον Robert Dilts.


Τα 7 Νευρολογικά Επίπεδα είναι στην oυσία Containers στα οποία οργανώνεται η αισθητηριακή πληροφορία αφού περάσει απο την επεξεργασία που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Τα κατώτερα Containers οργανώνουν αυτά που βρίσκονται απο πάνω και όταν καταφέρεις να γεμίσεις όλη την Πυραμίδα με υλικό ευθυγραμμισμένο απόλυτα τότε ενεργοποιείται η Πύλη που θα σε μεταφέρει απο το αδιέξοδο, σε ένα άλλο μέρος του Quantum field όπου έχεις διαθέσιμες επιλογές.


Το ανώτατο και το κατώτατο επίπεδο , Όραμα & Περιβάλλον αντίστοιχα, βρισκονται εκτός του ατόμου. Όλα τα υπόλοιπα εκτός των Συμπεριφορών είναι εσωτερικά του ατόμου και οι Συμπεριφορές αποτελούν την εξωτερίκευση/έκφραση του αποτελέσματος των εσωτερικές διεργασιών.


Μία γρήγορη ανάγνωση του παραπάνω χάρτη που θα σε βοηθήσει να δημιουργείς τους δικούς σου ΥΧΠ είναι:


Για να πετύχω το Όραμά μου, για εμένα και την ανθρωπότητα, ποιο Ρόλο ή Ταυτότητα χρειάζεται να έχω, ποιές Αξίες χρειάζεται αυτός ο Ρόλος για υπάρξει στην πράξη, ποιές Πεποιθήσεις χρειάζεται να ισχύουν για να έχουν υπόσταση οι παραπάνω αξίες, ποιες Δυνατότητες/Δεξιότητες χρειάζεται να έχω για να υποστηρίξω όλα τα παραπάνω και τελικά τι Συμπεριφορές χρειάζονται για να βρεθώ στο περιβάλλον που επιθυμώ και να υλοποιησω όλα τα παραπάνω;


Εικάζεται ότι το μοντέλο των Νευρολογικών Επιπέδων πρόεκυψε απο τη μελέτη του τρόπου σκέψης και επίλυσης προβλημάτων του Albert Einstein και είναι το μοντέλο που βρίσκεται πίσω απο την φράση που του αποδίδεται: Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο σκέψης που το δημιούργησε.


Υποκειμενικοί Χάρτες Πραγματικότητας στην Πράξη

Πάμε να δούμε πως στην πράξη μέσα από την εργασία με ΥΧΠ μπορεί να έχει οφέλη. Θα παραθέσω 4 παραδείγματα από πραγματικά Cases, με τις οποίες εργάστηκα ως NLP Coach.

 

1.       To Κλουβί του Matrix – Οι περιορισμοί ενός Digital ΥΧΠ.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής του Δυτικό Κόσμο, παράγει συστηματικά Ψηφιακούς Χάρτες ή αλλιώς μπλοκαρισμένους Κιναισθητικά ανθρώπους. Αυτοί ψάχνουν μανιωδώς να εξηγήσουν τα πάντα με «αντικειμενικά κριτήρια» και απορρίπτουν οτιδήποτε δεν βρίσκεται μέσα στα κουτακια της σκέψης τους.


Προέρχονται κυρίως απο τον χώρο των αναλυτικών επιστημών, τον χώρο των επιχειρήσεων, την Ιατρική και τα Χρηματοοικονομικά και γενικότερα της Επιστήμης.


Συχνά οι άνθρωποι αυτοί όταν εκπαιδεύονται στο NLP, βιώνουν φαινόμενα όπου είναι σαν να μπαινοβγαίνουν στο Matrix. Είναι λες και η γνώση για την υποκειμενικότητα των χαρτών, δημιουργεί ένα Bug στο σύστημα και πετώντας τους εκτός κάποιες φορές, δημιουργεί αδίεξοδο.

Το αδιέξοδο δημιουργείται διότι στον τρέχοντα ΥΧΠ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ύπαρξη του Matrix! Ό,τι υπάρχει μέσα στο κουτί είναι «αντικειμενικά» αληθινό και έξω απο αυτό το έρεβος.


 Στην ουσία βιώνουν κάτι για το οποίο δεν έχουν εσωτερικές εγγραφές για αυτό και καθώς δεν έχουν εγγραφές, δημιουργείται ένας πρωτόγνωρος & πρωτόγονος συναισθηματικός όγκος, όπως αυτός που δημιουργείται στα βρέφη όταν βιώσουν κάτι εντελώς νέο. Αν δεν αλλάξουν τον ΥΧΠ τους συνειδητά, τότε ο συναισθηματικός αυτός όγκος μετακινείται προς την οικογένεια των συναισθημάτων του Φόβου & της Ανασφάλειας... και αν επιμείνει, αργότερα θα σωματοποιηθεί...


Μία συνηθισμένη παρέμβαση, είναι να εγκατασταθούν νέες Πεποιθήσεις όπου αφήνουν περιθώρια να υπάρχουν αχαρτογράφητες περιοχές έξω απο τον τρέχοντα ΥΧΠ, νέες δεξιότητες που τους επιτρέπουν να πληγούνται συνειδητά μέσα και έξω απο τον ΥΧΠ τους, εμπλουτισμό του οράματος και ίσως και αλλαγή του Ρόλου του πλέον στη ζωή.

 

2.Beyond this Life – Μεταφέροντας ένα μέρος της ευθύνης & της Ενοχής 

Σε αυτή την περίπτωση θα συναντήσουμε ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να λύσουν τα θέματά τους, αλλά η ζωή τους παραμένει μπλοκαρισμένη. Έχουν απογοητευτεί, πιστεύουν ότι δεν θα βρούν ποτέ λύση, ότι έτσι είναι και έτσι θα μείνει για πάντα η ζωή τους και έχουν απωλέσει κάθε ελπίδα για να έχουν όλα όσα θέλουν. Οι πιο χαρακτηριστικές φράσεις είναι: «...εγώ φταίω για όλα, είμαι άχρηστος, δεν αξίζω, δεν θα τα καταφέρω κλπ».


Μία αποτελεσματικότατη προσέγγιση είναι η δημιουργία ενός ΥΧΠ όπου έχει «χώρο» για να ευθύνεται κάποιος άλλος για την κατάσταση αυτή και όχι ο ίδιος ο άνθρωπος! Και αυτός  ο άλλος δεν είναι παρά η ψυχή του ανθρώπου και το κάρμα που δημιούργησε σε μία άλλη ενσάρκωση!


Αν ο τρέχον ΥΧΠ δεν έχει χώρο ( ...με τη μορφή των περιοριστικών πεποιθήσεων κλπ) να υπάρχουν προηγούμενες ζωές και ψυχές που ενσαρκώνονται, τότε το άτομο δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό ευθύνεται για όλα τα δεινά της ζωής του και φορτώνεται όλη την ευθύνη με αποτέλεσμα να μπλοκάρει.


Με κατάλληλη παρέμβαση και τη δημιουργία ενός νέου, ευρύχωρου και ευέλικτού ΥΧΠ, το άτομο τώρα μπορεί να εναποθέσει, ακόμα και όλη, την ευθύνη για την τωρινή του κατάσταση, στο σάρκινο όχημα που φιλοξενούσε την ψυχή του κάπου, κάπως, κάποτε και να ξεκινήσει μία νέα ζωή με έναν νέο χάρτη! Αυτή η παρέμβαση έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.   

 

3.H Επαναπλαισίωση της έννοιας της «Αυτοπεποίθησης»...

Ένα απο τα μεγαλύτερα κλουβιά για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι η «Αυτοπεποίθηση» όπως έχει περιγραφεί και οριστεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Δυτικό κόσμο. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία έννοια κατασκευασμένη για να παράγει «εξαρτημένους πελάτες» οι οποίοι έχουν πειστεί ότι δεν την έχουν και την αναζητούν εκτός αυτών...και όσο την αναζητούν, τόσο δεν θα τη βρίσκουν, διότι βρίσκεται αλλού!


Η παρέμβαση εδώ είναι η αλλαγή του ΥΧΠ με μία επαναπλαισίωση του υπάρχοντος συστήματος Πεποιθήσεων για τον Εαυτό.  Η περιβόητη Αυτοπεποίθηση δεν είναι παρά η πρακτική εφαρμογή... η απόδειξη στην πράξη του επιπέδου αυτογνωσίας μας... Θα γνωρίσεις τον κόσμο γύρω σου και θα εμπιστευτείς, στον ίδιο βαθμό που έχεις γνωρίσει και εμπιστευτείς τον εαυτό σου...!


Τοποθετώντας τον τόπο που είναι να γίνει η εξερεύνηση εντός μας και όχι στο εξωτερικό περιβάλλον και την «αίθουσα» του κάθε «Guru»... το παιχνίδι αλλάζει!


4.Ο Μεγεθυντικός Φακός

Ισως η πιο απλή περίπτωση αλλά με μεγάλες δυνατότητες για άμεσο αποτέλεσμα. Εισάγοντας την πεποίθηση ότι οι 5 αισθήσεις μπορουν να ακονιστούν και ότι υπάρχουν και άλλες 5 αντίστοιχες εσωτερικές αισθήσεις οι οποίες έχουν υποϊδιότητες. Φανταστείτε τις υποϊδιότητες σαν πολλά μικρά κουμπάκια σε μία κονσόλα με τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει και τις πιο φίνες & λεπτές λεπτομέρειες των εσωτερικών εικόνων, ήχων, σωματικών αισθήσεων, μυρωδιών & γεύσεων!

Με αυτή την παρέμβαση, ένας ΥΧΠ μπορεί να διευρυνθεί και το άτομο να βιώσει αυτή τη διεύρυνση σαν να μπορεί να δει, να ακούσει, να νιώσει, να γευθεί και να μυρίσει κάθε μά κάθε αόρατη ως τώρα λεπτομέρεια της ζωής του και να την επηρεάσει ανάλογα! Είτε για να λύσει ένα θέμα του, είτε για να αποκτήσει νέες δεξιότητες και να γνωρίσει τον εαυτό του βαθύτερα κ.ο.κ.

 

Οι 5 Αισθήσεις αυτά τα πολύτιμα δώρα!

Όπως ήδη έχεις καταλάβει ο ρόλος των 5 αισθήσεων είναι πυρηνικός καθώς είναι οι μοναδικές είσοδοι πληροφορίας στο σύστημα μας απο το περιβάλλον. Όσο πιο κοφτερές, τόσο πιο πολλή και πιο καθαρή πληροφορία αντιλαμβανόμαστε.

Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής, διατροφής & διαστροφής, έχει μειώσει την αισθητηριακή ικανότητα των ανθρώπων-ζόμπι στο ελάχιστο...

Μία πρόταση ενός Αιγύπτιου σαμάνου- Αρχαιολόγου που μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι «αισθητηριακά ανάπηρος»  ( χρησιμοποίησε τη λέξη crippled) διότι χρησιμοποιεί μόνο 5 από τις 100 αισθήσεις του ανθρώπινου θαύματος που ονομάζεται σώμα... αλλά αυτό είναι θέμα για επόμενο άρθρο.

 

Πως να ξεκινήσεις τη δημιουργία  ενός Νέου Χάρτη ή πως να χακάρεις αυτον που ήδη έχεις!

Η Νο 1 δεξιότητα είναι η αυτοπαρατήρηση. Για να μπορέσεις να αλλάξεις τον τρέχον ΥΧΠ σου, χρειάζεται πρώτα να τον χαρτογραφήσεις! Έχοντας οξύνει τις αισθήσεις σου μπορείς πλεόν να παρατηρείς όλα τα μοτίβα σου.

Έχοντας καταλήξει στον επόμενο προορισμό σου, μπορείς να επιχειρήσεις να αλλάξεις κάποια από αυτά και στη συνέχεια, να παρατηρήσεις τι θα δώσει αυτό το χακάρισμα ως αποτέλεσμα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, είτε δοκιμάζεις κάτι άλλο, είτε απολαμβάνεις τον καρπό της κίνησής σου αυτής.

Το εργαλείο για το χακάρισμα αυτό δεν είναι άλλο από την Ύπνωση! Η Ύπνωση είναι ένας μηχανισμός του ανθρώπινου νου που του επιτρέπει να μαθαίνει! Την χρησιμοποιείς δίχως να το γνωρίζεις καθημερινά δεκάδες φορές για να εκτελέσεις κάποιες κινήσεις μηχανικά! Η συνειδητή της χρήση, είναι ο τρόπος για να προγραμματιστεί ο Υποσυνείδητος Νους!

Υιοθετώντας μία στάση ζωής γεμάτη ερωτηματικά, δημιουργική αμφισβήτηση των πάντων και εισάγοντας σε αυτή την έννοια της υποκειμενικότητας, είσαι σε καλό δρόμο για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις τη δύναμη των ΥΧΠ στη ζωή σου!

Comments


bottom of page