top of page
Εικόνα συγγραφέαPanagiotis Barbarigos

Ο Coach ή ο φίλος μου: Που να απευθυνθώ?

“Έχω ένα προσωπικό θέμα που με προβληματίζει και με κρατά άγρυπνο τα βράδια, να απευθυνθώ σε ένα φίλο που με ξέρει ή σε ένα επαγγελματία?“


“Γιατί να προτιμήσω έναν NLP Coach και όχι κάποιον που με γνωρίζει μία ολόκληρη ζωή?“


Αυτές είναι δύο από τις ερωτήσεις που δέχτηκα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) και ήταν μία πολύ όμορφη αφορμή για ένα άρθρο.


Έχοντας την ίδια απορία πριν αρκετά χρόνια όταν και ξεκινούσα το ταξίδι της εξερεύνησης της ψυχής μου, άκουσα για πρώτη φορά για τα περίφημα οικογενειακά και όχι μόνο, τρίγωνα!


Στη συνέχεια και όταν αποφάσισα να ακολουθήσω το πάθος μου για τον άνθρωπο, τις προσωπικες ιστορίες και την προσωπική ανάπτυξη και να εκπαιδευτώ ως Coach, τα βρήκα ξανά μπροστά μου! Ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία όπου ένας επαγγελματίας που εργάζεται με ανθρώπους, έπρεπε να είναι άριστος!


Το πιο συνηθισμένο τρίγωνο είναι το Karpman’s Drama Triangle, το οποίο περιλαμβάνει 3 θέσεις ή ρόλους αυτών του Θύματος, του θύτη και του διασώστη.


Μία από τις παραλλαγές του η οποία έχει πρακτική εφαρμογή κυρίως στις οικογενειακές σχέσεις ή σε οποιαδήποτε σχέση όπου οι οικογενειακοί δεσμοί υπερέχουν κάθε άλλου δεσμού, όπως πχ στις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι η transactional analysis. Η προσέγγιση αυτή εστιάζει στα Ego States από τα οποία ενεργεί κάθε άνθρωπος στη ζωή του με κάθε απόφαση που λαμβάνει και κάθε πράξη που την συνοδεύει.


Η transactional analysis περιλαμβάνει 3 καταστάσεις από τις οποίες ο κάθε άνθρωπος μπορει να ενεργήσει: απο την κατάσταση του γονέα, του παιδιού και του συναισθηματικού ώριμου ενήλικα.


Έχοντας λοιπόν τις παραπάνω πληροφορίες διαθέσιμες, μπορείτε να σκεφτείτε κάποιες περιπτώσεις όπου ενώ στη ζωή σας είστε ανεξάρτητοι και γνωρίζετε τι θέλετε, σε κάθε οικογενειακή συναναστροφή έχετε “ανεξήγητες”, σχεδόν παιδικές συμπεριφορες σε “θέματα” που πιστεύατε ότι έχετε λύσει ως ώριμοι “ενήλικες”… αλλά έλα που εμφανίζονται απο το πουθενά για κάποιο λόγο, έτσι δεν είναι?


Σκεφτείτε επίσης τον ή την “κολλητή” σας ή και κάθε ατόμο που εμπιστεύεστε και ταξιδέψτε νοερά πίσω στην περίοδο που δημιουργήθηκε αυτή η τόσο δυνατή σχέση που έχετε. Οι ανάγκες σας τότε ήταν οι ίδιες που είναι και σήμερα? Ή μήπως κάτι έχει αλλάξει και στις δικές σας και σε αυτές των άλλων?


Οι σχέσεις αυτές είναι οκ, δεν υπαινίσσομαι κάτι αρνητικό για αυτές. Έχουν κάποιο σκοπό να εξυπηρετήσουν και καλώς υπάρχουν. Τις αναφέρω για δύο λόγους. Ο ένας είναι η συναισθηματική σχέση που υπάρχει σε αυτές και ο άλλος είναι η “πρόθεση” πίσω από αυτές.


Γιατί το να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία είναι η πιο σωστή λύση.

Η συναισθηματική σύνδεση μπορεί να φέρει “συμβουλές” που οδηγούν αυτόν που τις δέχεται βαθύτερα στο τρίγωνο και μακριά απο τη θέση του “ενήλικα”, που είναι η θέση της ανεξαρτησίας και αυτή που είναι ο στόχος κάθε επαγγελματία να οδηγήσει τον άνθρωπο που τον εμπιστεύεται!


Στην παραπάνω πρόταση τα σημεία προσοχής είναι δυο και βρίσκονται ανάμεσα σε ” “. Ένας επαγγελματίας Coach δεν θα δώσει καμία μα καμία συμβουλή! Περίεργο ε? …και όμως! Ο κάθε άνθρωπος βαθιά μέσα του γνωρίζει τι είναι σωστό για τον ίδιο! Αυτό που τον εμποδίζει από το να το δει, να το ακούσει και να το νιώσει, είναι ο προγραμματισμός που έχει υποστεί απο την κοινωνία και την οικογένεια του.


Η Ενηλικίωση ως το τέλος της αληθινής εξάρτησης από την οικογενεια και όχι ως νούμερο.

Η δεύτερη λέξη που μπήκε σε Quotes είναι ο “ενήλικας”. Έχετε σκεφτεί ποτέ αν μία σχέση που δημιουργήθηκε, άνθισε και εξελίχθηκε στην τρυφερή ηλικία της εφηβίας ή στην άγουρη περίοδο της ενηλικίωσης και των φοιτητικών χρόνων, έχει εξελιχθεί ανάλογα συναισθηματικά ώστε να έξυπηρετήσει τις αναγκες της ωριμότητάς σας? Σίγουρα υπάρχουν σχέσεις που διαρκούν το test του χρόνου, αλλά οι λόγοι που έφεραν δύο ανθρώπους κοντά τότε, είναι οι ίδιοι 2,3 και 4 δεκαετίες αργότερα? Σκεφτείτε το και από τη μεριά σας, είστε οι ίδιοι άνθρωποι που ήσασταν τότε?


Εκτός απο το φιλικό πλαίσιο υπάρχει και το οικογενειακό. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει τη μητέρα σας να λέει στην καλύτερη περίπτωση: “…θα είσαι για πάντα το παιδί μου” ή στην χειρότερη … ” …θα είσαι για πάντα το μωρό μου…”. Αυτές οι “αθώες φράσεις” έχουν τέτοιο συναισθηματικό βάρος που θα έκαναν ακόμα και τον Άτλαντα να λυγίσει….


Η οικογένεια ως ένα σύστημα συναισθηματικών δεσμών και ανάλογων προθέσεων, δίνει συνήθως συμβουλές και προτάσεις που σκοπό έχουν ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς ακόμα και όλα δείχνουν το αντίθετο!


‘Ενας ώριμος συναισθηματικά ενήλικας ορίζει μόνος του τη ζωή του, σύμφωνα με τα δικά του “θέλω” και όχι αυτά των άλλων, ακόμα και αν είναι τα “θέλω” της οικογένειας του, ή τουλάχιστον θα έπρεπε…


Ο ρόλος του επαγγελματία NLP Coach

Ξεκινώντας την αναφορά στον ρόλο του επαγγελματία Coach θα σταθώ στο τι δεν είναι πρώτα. Ο Επαγγελματίας Coach δεν αντικαθιστά την οικογένεια, τους φίλους και όλους όσους νοιάζονται για εσάς. Όλοι αυτοί έχουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή κάθε ανθρώπου.


Αρκεί να ενεργούν από το ρόλο τους και τα όρια του. Οι προσωπικές απόφάσεις είναι μία πυρηνική πτυχή της ζωής κάθε ανθρώπου και είναι να τις αναλάβει μόνος του. Εκείνος αποκλειστικά για τον εαυτό του… και κανείς άλλος εκ μέρος του!


Αν αυτές καταλήξουν σε επιτυχία θα απολαύσει τα δώρα της εκείνος αποκλειστικά, είτε στην αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει αυτός και μόνο αυτός την ευθύνη των επιλογών του και με τα μαθήματα της ανατροφοδότησης θα προχωρήσει τη ζωή του…. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζωή συνεχίζεται…


Απο την προσωπική μου εμπειρία, δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση απο την μη επιτυχημένη έκβαση μίας πράξης ενός ανθρώπου που ήταν αποτέλεσμα μίας συμβουλής ενός άλλου ανθρώπου… Εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι μετά, κρύβει πολλά μηνύματα, τα οποία σίγουρα είχε προσπαθήσει να τα επικοινωνήσει νωρίτερα αλλά…

Η πρόθεση κάθε επαγγελματία Coach είναι να συνοδεύει με ασφάλεια τους Coachees του ώστε να αποφασίσουν εκείνοι για εκείνους, ποιό είναι το σωστό για τους ίδιους, εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Κάποιες φορές , αν όχι όλες, το “σωστό” είναι επίπονο και είναι έξω απο τα όρια μίας φιλικής ή οικογενειακής σχέσης.


Ο χάρτης της Coaching σχέσης είναι δομημένος ακριβώς για τέτοιες αποφάσεις και ο επαγγελματίας Coach είναι εκπαιδευμένος για να αναγνωρίζει, το κατάλληλο timing, την ετοιμότητα του Coachee και τη στρατηγική σκοπιμότητα της κίνησης αυτής για την επίλυση του θέματος.


Ο Coach διασφαλίζει ότι η απόφαση αυτή είναι ασφαλής & επωφελής για τον Coachee και είναι εκεί και για να τιθασεύσει τις “επίτυχιες”, αλλά και να εξασφαλίσει ότι τα “παθήματα” θα γίνουν μαθήματα για τη συνέχεια! Άλλωστε ένα από τα πυρηνικά αξιώματα του NLP υποστηρίζει ότι:


“…δεν υπάρχει αποτυχία, παρά μόνο ανατροφοδότηση…”


…και εγώ απο τη μεριά μου θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει ούτε επιτυχία παρά μόνο ευκαιριες για ανάπτυξη!

Commenti


bottom of page