top of page
Εικόνα συγγραφέαPanagiotis Barbarigos

Ασκήσεις Αυτοπεποίθησης με 5 Αξιώματα του NLP – Μέρος 2

Ασκήσεις Αυτοπεποίθησης : Στο πρώτο μέρος του άρθρου αυτού είχα επιλέξει τα 5 αγαπημένα μου αξιώματα του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και τα είχα συνδέσει με τη λέξη και την έννοια της αυτοπεποίθησης. Μία λέξη της οποίας γίνεται κατάχρηση καθημερινά.

Συνέχιζοντας τον παραλληλισμό της άσκησης που χρησιμοποίησα στο προηγούμενο άρθρο , (σας συνιστώ να το διαβάσετε πριν προχωρήσετε παρακάτω πατώντας εδώ), σήμερα που πλέον είστε περισσότερο ψυχικά προπονημένοι μέσα απο το υλικό που διαβάζετε καθημερίνα στις σελίδες του Blog μας, μπορούμε να κάνουμε μία ακόμα δυνατότερη προπόνηση με ακόμα 5 αξιώματα του NLP.


1. Ο Χάρτης δεν είναι η επικράτεια.

Αυτή η εμβληματική & μυστηριώδης φράση περιγράφει μία από τις συγκλονιστικότερες αλήθειες της ζωής: αυτή την υποκειμενικής πραγματικότητας την οποία ζούμε. Κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο οποίος καθορίζεται από ένα μπουκέτο εσωτερικών φίλτρων!

Όλοι, καθημερινα και ταυτόχρονα λέμε αλήθεια αλλά και ψέμματα για τα ίδια θέματα! Αλήθεια διότι αυτό που εκφράζουμε είναι η προσωπική μας αλήθεια, ψέμματα διότι απλά είναι μία προσπάθεια ενός μη τέλειου πλάσματος όπως ο άνθρωπος να περιγράψει ένα πολύπλοκα μαγικό φαινόμενο όπως είναι η ζωή! Ότι και να κάνουμε, όσο εκπαιδευμένοι και ανεπτυγμένοι πνευματικά και να γίνουμε απέχουμε πολύ από την τελειότητα. Έτσι λοιπόν ο Χάρτης που φτιάχνουμε στην ψυχή μας για να πορευτούμε στη ζωή δεν είναι παρά μόνο μία προσεγγιστική αποτύπωση του πως αυτή λειτουργεί και κάθε άνθρώπος έχει και από έναν τέτοιο χάρτη, τον οποίον και εξελίσσει συνεχώς εμπλουτίζοντας, τον όσο μαζεύει εμπειρίες στη ζωή του.

Την επόμενη φορά λοιπόν που είστε έτοιμοι να επιτρέψετε τη γνώμη κάποιου να επηρεάσει αρνητικά αυτό που πιστέυετε για εσάς… θυμηθείτε ότι αυτή απλά είναι μόνο ο χάρτης του και όχι η επικράτεια…!


2. Το αποτέλεσμα της επικοινωνίας μας, είναι η απόκριση που λαμβάνουμε.

Πίσω απο τις λέξεις αυτής πρότασης, θα μπορούσε να κρύβεται ο Αλέξης αν φυσικά το όνομα σας είναι Αλέξης…όπου Αλέξης, ο καθένας μπορεί να βάλει το όνομα του και αυτό διότι πίσω της κρύβεται η αγαπημένη (#not), ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης για τα αποτελέσματά μας.

Φανταστείτε για μία στιγμή, μία φανταστική συνομιλία μεταξύ δύο συνομιλητών, που συνομιλούν και ενώ ο ένας προσπαθεί να εξηγήσει κάτι στον άλλον, ο άλλος δεν το καταλαβαίνει, με αποτέλεσμα ο πρώτος να του κολλήσει μία αρνητική ταμπέλα και ο δεύτερος να την αποδεχθεί…

Στο καθ’ όλα φανταστικό αυτό παράδειγμα, η αντίσταση του δεύτερου συνομιλητή που οδηγεί σε μία μη επιτυχημένη προσπάθεια επικοινωνίας, είναι καθαρά ευθύνη του πρώτου συνομιλητή και αυτό διότι δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τον τρόπο τον οποίο ο δεύτερος χρειάζεται για να κατανοήσει.

Αν λοιπόν βρεθείτε σε μία τέτοια καθόλου φανταστική συζήτηση όπως η παραπάνω, πριν πάρετε την απόφαση να δεχτείτε έναν επικριτικό χαρακτηρισμό από τον συνομιλητή σας, θυμηθείτε ότι αυτός είναι που δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει το μήνυμα του.

Αν πραγματικά θελετε να τον βοηθήσετε να το κάνει, επικοινωνήστε του εσείς τι είναι σημαντικό για εσάς σε μία επικοινωνία, χρησιμοποιώντας κάποια από τα λόγια που εκείνος χρησιμοποιούσε τόση ώρα που μιλούσε, διότι πλέον γνωρίζετε ότι ….το αποτέλεσμα της επικοινωνίας μας, είναι η απόκριση που λαμβάνουμε.


3. Ο πιο ευέλικτος συμπεριφορικά θα ελέγξει το σύστημα.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτή τη φράση, αυτό έγινε στην ανάλυση ενός περιστατικού που με έχει φέρει στα όρια μου και είχα στηλώσει τα πόδια αρνούμενος να δεχτώ να κάνω έστω και ενα βήμα από τις θέσεις μου!

Θυμάστε εκείνο το quote που αποδίδεται συχνά-πυκνά στα memes του Facebook, στον Dalai Lama και λέει σε μία αντιπαράθεση κερδίζει αυτός που αποχωρεί πρώτος? Γιατί? Διότι αποδεικνύεται πιο ο ευέλικτος από τους δύο στο να αλλάζει τη συμπεριφορά του και αλλάζοντας…αλλάζει και το αποτέλεσμα του.

Η σταθερότητα είναι κατά την άποψη μου μια αξία που εξυπηρέτησε τους ανθρώπους χρόνια πριν, μα πλέον χρειάζεται να την ευχαριστήσουμε και να την βάλουμε στο μέρος που όλοι φυλάσσουμε τις όλες αυτές τις πεποιθήσεις που πλέον δεν μας εξυπηρετούν. Φανταστείτε το κάτι σαν ένα Μουσείο των Παλιών μας Πεποιθήσεων, όπου τις τιμάμε για όλα όσα μας πρόσφεραν, αλλά δεν εξυπηρετούν πλέον τους στόχους μας!

Αντ’ αυτού, πιστεύω ότι είναι ανάγκη να αντικατασταθεί στο σύστημα αξιών μας, με μία νέα αξία: την ευελιξία. Η ευελιξία είναι μία έννοια που περιλαμβάνει μέσα της την επιλογή. Ο ευέλικτος είναι αυτός ο οποίος έχει πληθώρα επιλογών και την ικανότητα να δρά εξελικτικά προς τα εκεί που αισθάνεται ότι βρίσκονται τα θέλω του.

Ο ευέλικτος άνθρωπος κινητοποιείται κυρίως από τους στόχους του, αντιδρά σε ότι του συμβαίνει , άρα ελέγχει τη μοίρα του, αμφισβητεί δημιουργικά τα πάντα ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό και όριο του είναι ο ουρανός, ενώ ο σταθερός εμμένει στη θέση του μέχρι να προκύψει ανάγκη και συνήθως καταλήγει έρμαιο των καταστάσεων.

Η μοναδική σταθερά στη ζωή μας είναι η εξέλιξη και όσο οξύμωρο και αν ακούγεται στη ζωή δεν υπάρχει σταθερότητα, αλλά ισορροπία!

Αυτός που θα επιλέξει να εξελίσσεται θα είναι για πάντα επίκαιρος και η σταθερότητα του θα πηγάζει από την αλλαγή του!

Πως όλα αυτά συνδέονται με την αυτοπεποίθηση: Η ευελιξία δημιουργεί επιλογές, ενώ η σταθερότητα τις βλάπτει σοβαρά και κάποια στιγμή τελειώνουν…και όταν μείνουμε από επιλογές… φανταστείτε τί συμβαίνει στην αυτοπεποίθησή μας…


4. Πίσω από κάθε συμπεριφορά υπάρχει θετική πρόθεση. Ο κάθε άνθρωπος σε μία δεδομένη συμπεριφέρεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Με εναν σμπάρο δύο τριγόνια” λέει η γνωστή παροιμία και αυτά τα αξιώματα είναι από τα αγαπημένα μου. Αν τα υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα, είναι δυνατόν να μας γλυτώσουν από ίσως και δεκάδες περιπτώσεις που αρνητικών συναισθημάτων.

Κάθε άνθρωπος δίνει τον καλύτερο εαυτό του σε ότι και να κάνει, ακόμα και αν τα αποτελέσματα του είναι καταστροφικά και πίσω από κάθε συμπεριφορά βρίσκεται πάντοτε μία καλή πρόθεση ακόμα και αν αυτή είναι άσχημή.

Εδώ είναι η ώρα για τα απαραίτητα διαφημιστικά μηνύματα, διότι ήδη έχω αρχίσει να βλέπω τα ερωτηματικά επάνω από τα κεφάλια σας, εν μέσω καπνών… Σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ανεχόμαστε προσβλητικές, παραβιαστικές συμπεριφορές εις βάρος ημών και των άλλων , αλλά και ότι θα βγούμε στη γύρα και θα μοιράζουμε συγχωροχάρτια… Θυμηθείτε ότι ο πιο ευέλικτος συμπεριφορικά ελέγχει το σύστημα και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Όταν κάποιος μας συμπεριφερθεί άσχημα, αν δεν μεταβάλλουμε την συμπεριφορά μας απέναντι του, θα συνεχίσει να το κάνει.

Ας αφήσουμε τους άλλους και στραφούμε εντός μας για λίγο και καθώς στρέφουμε την προσοχή μας προς τα μέσα, ας φανταστούμε για μία μόνο μία στιγμή, ότι είμαστε εμείς που συμπεριφερόμαστε άσχημα. Αυτή η κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει σε εμάς, με τη μορφή τύψεων, ενοχής και επίκρισης κάτι που δεν ωφελεί και ιδιαίτερα την αυτοπεποίθησή μας.

Αν όμως είχαμε τα δύο αυτά αξιώματα ως πεποιθήσεις βαθιά μέσα μας, τότε απο τη μία θα ψάχναμε να βρούμε την καλή μας πρόθεση πίσω απο την συμπεριφορά έτσι ώστε να την επικοινωνήσουμε καλύτερα και περισσότερο σεβασμό την επόμενη φορά, ενώ ταυτόχρονα θα αναγνωρίζαμε στον εαυτό μας ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και θα τον συγχωρούσαμε!


Η αυτοσυγχώρεση κάνει καλό στην αυτοπεποίθηση!


5. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο ενός ανθρώπου είναι η συμπεριφορά του.

Last but not least, ένα αξίωμα το οποίο αποτελεί ίσως την μαγιά για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο. Η συμπεριφορά μας είναι η ενσάρκωση και η έκφραση όλων όσων έχουμε μέσα ακόμα και αν αυτά πολύ πολύ καλά κρυμμένα ακόμα και απο εμάς τους ίδιους, στο υποσυνείδητό μας.

Ότι και να λέμε με το λόγο, το πως τελικά αυτά εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας είναι που καθορίζουν την πραγματικότητά μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας έχετε ερωτηθεί: Πως είστε? και έχετε απαντήσει βαριεστημένα: Καλά… ήσασταν όμως πραγματικά καλά? Μάλλον όχι!

Αυτή η ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, είναι θανάσιμο πλήγμα για την αυτοπεποίθηση διότι τα λόγια δημιουργούν μέσα μας μία προσδοκία την οποία η συμπεριφορά (πράξη) , καταρρίπτει… με οδυνηρές συνέπειες.

Αν όμως δώσουμε την αμέριστη προσοχή στην συμπεριφορά μας, συγκρίνοντας την με τις προθέσεις μας, τότε ο παράγοντας προσδοκίες φεύγει από τη μέση με μόνο θετικά θέματα στην αυτοπεποίθησή μας.

Τώρα που έχετε 5 + 5 διαφορετικές πεποιθήσεις, τις οποίες αν εντάξετε στην καθημερινότητα της σκέψης σας, η αυτοπεποίθησή θα βελτιωθεί θεαματικά… τι περιμένετε? Ξεκινήστε σήμερα εφαρμόζοντας μία από αυτές…

留言


bottom of page